Türkiye’nin komşularına ihracatı rekor kırdı

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülkenin ihracatında 2024’te 261,9 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılırken, komşulara ihracatta da en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Türkiye, bu dönemde komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a 34,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Söz konusu tutar, 2023’te yaklaşık 31,9 milyar dolar seviyesindeydi. Böylece söz konusu ülkelere ihracat, yıllık bazda yüzde 7,4 arttı.

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı komşu ülke 13 milyar dolarla Irak oldu. Bu ülkeyi, yaklaşık 5,2 milyar dolarla Bulgaristan, 4,8 milyar dolarla Yunanistan ve 3,2 milyar dolarla İran izledi.

Geçen yıl Azerbaycan’a yaklaşık 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Gürcistan’a 2,7 milyar dolar ve Suriye’ye 2,2 milyar dolarlık ürün gönderildi.,

İhracatın, 2024’te bir önceki yıla kıyasla İran hariç diğer komşu ülkelerle arttığı görüldü. Söz konusu ülkeye yapılan ihracat bu dönemde yüzde 0,5 geriledi.

Yıllık bazda en fazla artış yüzde 21,9 ile Bulgaristan’a, yüzde 15,5 ile Yunanistan’a ve yüzde 10,1 ile Azerbaycan’a yönelik ihracatta gerçekleşti.

Mineral yakıt ürünleri ihracatta ilk sırada

Türkiye’nin komşularına yaptığı ihracatın fasıllara göre dağılımı incelendiğinde, geçen yıl mineral yakıtlar, yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler ilk sırada yer aldı.

Bu fasıldan 7 komşu ülkeye 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mineral yakıtlardan oluşan ürünleri 2,5 milyar dolarla kazan, makine, mekanik cihaz ve nükleer reaktörler ile bunların aksam ve parçaları izledi. Elektrikli makine ve cihazlardan oluşan fasıl kapsamında da 2,1 milyar dolarlık ürün komşu ülkelere gönderildi.

İhracatı en az olan fasıllar ise 98 bin dolarla ipek, 357 bin dolarla müzik aletleri ve 553 bin dolarla hasırdan, sazdan veya örülmeye elverişli diğer maddelerden oluşan eşyalar oldu.

TÜİK, hesaplamalarında Türkiye’nin sınır komşuları olarak Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a ilişkin verileri derliyor.

Nahçıvan’a ait resmi veri olmadığı için bu bölgeyle ticaret hesaplamaya dahil edilmezken, Türkiye ile Ermenistan arasında kara yoluyla doğrudan resmi ticaret bulunmuyor.

Related Posts

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Cami bahçesinden Hristiyan cenazesi kalkacak: Bahar Aksu’nun ayin görüntüleri ortaya çıktı

Eski eşi Rüstem Elibol tarafından silahla vurulan Bahar Aksu, sokak ortasında canice katledildi. Aksu’nun kurtulmaya çalışırken attığı çığlıklar yürekleri dağladı. 7 Mayıs Çarşamba günü Edirne Eski Cami’de cenaze namazı kılınacak olan Bahar Aksu’nun, Hristiyan olduğu ve düzenli olarak gittiği kilisede ayinlere katıldığı öğrenildi. Söz konusu olay, Hristiyan bir vatandaşın cenaze töreninin neden camide yapıldığına dair soruları beraberinde getirirken Türkiye’deki misyonerlik faaliyetleri bir kez daha dikkat çekti.

Vietnam ekonomisinde dalgalı denge

Vietnam’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 3,12’ye gerileyerek bir önceki ayda kaydedilen yüzde 3,13 seviyesinin hafif altına düştü. En büyük düşüş, ulaştırma sektöründe yaşanan fiyat gerilemesinden kaynaklandı. Ulaştırma …

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

Malatya’dan 23 milyon dolarlık dış satım

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya’dan nisan ayında 23 milyon 178 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bakan Şimşek enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunuyor Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef tahmini aralığında gerçekleşeceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir