Bursa Osmangazi’de sempozyum sona erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi Tarafından Düzenlenen Sempozyum Sona Erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi. İki gün süren ve toplam 10 oturumun yapıldığı sempozyumda, her iki sultan döneminde yaşanan iç ve dış gelişmelerin yanı sıra tarihi, kültürel ve siyasi olaylar sebep sonuç ilişkisiyle ele alındı.

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın Fethinin 699’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu düzenledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen sempozyuma, Bursa ve farklı şehirlerden toplam 33 akademisyen ve tarihçi katıldı. Katılımcılar toplam 29 bildiri sundu. İki gün süren sempozyumda toplam 10 oturum yapıldı. Sempozyumda, Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed dönemlerinde yaşanan gelişmeler ve dönemin Bursa’sı belgelerle anlatıldı.

Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu, Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığında düzenlenen açılış oturumu ile başladı. İlk gün yedi oturumun gerçekleştirildiği sempozyumun ikinci gününde ise 3 oturum yapıldı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed döneminde yaşanan her olayın detaylı olarak ele alındığı ilk gün oturumlarının ardından sempozyumun ikinci günü, Özgür Kolçak başkanlığında gerçekleşen oturum ile başladı. İkinci günün açılış oturumunda Mahmut Halef Cevrioğlu, ‘Avusturya Elçisi Augustin von Mayern’in Bursa Sefaretinin Değerlendirilmesi’, Ömer Gezer, ‘Heinrich Ottendorf’un Osmanlı Maceristanı’ndaki Seyahati ve Seyahatnamesinin Osmanlı Tarihçiliği için Kaynak Değeri Üzerine’ konularına ilişkin bilgiler verdi.

Turan Açık başkanlığında gerçekleşen bir diğer oturumda ise Hatice Şahin, “Cihannüma’ya göre Hüdavendigar Livası-Yer Adları ve Coğrafi Terimler’, Betül İpşirli Argıt, ‘IV. Mehmed Döneminde Osmanlı Saray Görevlilerinin Kitap Sahipliği’ ve Yusuf Ziya Karaaslan, ‘Tarih-i Lari’nin Sultan IV. Mehmed Dönemine Ait Bir Tercüme Nüshası’ başlıklı tebliğler sundu. Sempozyumun son oturumunun başkanlığını ise Ömer Gezer yaptı. Gülhane Çolak, ‘Sultan IV. Mehmed’in Darüssaade Ağası Muslu Ağa Örneğinde Darüssaade Ağalığı Teşkilatı’, Özgür Kolçak, “Devlet Ricali ve Mekan: Fazıl Ahmed Paşa ve Konakları’, Aynur Emer, ‘IV. Mehmed’in Hasodabaşısı: El-Hac Mustafa Ağa’nın Hayatı ve Hayratı’ başlıklı tebliğlerini sundular. Sunulan tebliğlerden başta katılımcılar olmak üzere sempozyuma iştirak eden tüm dinleyiciler faydalandı.

Sempozyum sonunda oturum başkanları katılımcılara sertifika dağıttı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed yaşanan gelişmelerin ve o dönem Bursa’sının anlatıldığı sempozyuma ait sunumlar da kitaplaştırılarak, bilim dünyasına kazandırılacak.

Related Posts

İlkokul kayıtları ne zaman başlıyor 2025? Doğum ayına göre okul kayıt tarihleri yayımlandı… MEB ilkokul 1. sınıf kayıtları nereden ve nasıl yapılır?

Okul kayıt tarihleri 2025 2026 eğitim öğretim yılı için doğum ayına göre yayımlandı. Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapılacak. İlkokul 1. sınıf kayıtları, yaz tatilinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de ‘Çocuğum hangi okula başlayacak?’ sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor ve hangi yaştakiler ilkokula kayıt olabilecek? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2025

AGS sınav giriş belgesi açıklandı mı? AGS sınav giriş yerleri nasıl sorgulanır?

Akademi Giriş Sınavı (AGS) için geri sayım sürerken, öğretmen adayları sınav giriş yerlerinin ne zaman açıklanacağını merakla araştırıyor. Peki, AGS sınav giriş belgesi açıklandı mı? AGS sınav giriş yerleri nasıl sorgulanır?

BİLSEM öğretmen atama sonuçları açıklandı

2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğretmen atama sonuçları, meb.gov.tr adresinde yayımlandı.

KPSS A Grubu için başvurular başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2025 Kamu Personel Seçme Sınavı (2025-KPSS A Grubu) başvurularının başladığını ve 10 Temmuz’a kadar süreceğini bildirdi.

İsmail Bilen kimdir, öldü mü, neden öldü? Eski AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen evinde ölü bulundu

Türk siyasetinin önemli isimlerinden, dört dönem AK Parti Manisa Milletvekilliği yapmış, hukukçu kimliğiyle tanınan İsmail Bilen’in Ankara’daki evinde ölü bulundu. İsmail Bilen neden öldü? sorusu da bu gelişmeyle birlikte merak edildi. 63 yaşındaki Bilen’in ani ölümü, sevenlerini yasa boğdu. Sosyal medyada çok sayıda kişi ve siyasi isim, Bilen için taziye mesajları paylaştı. Peki, İsmail Bilen kimdir, öldü mü, neden öldü?

İlaç raporları uzatıldı mı? Sağlık Bakanlığından önemli karar

İlaç raporlarının son olarak yapılan açıklama ile 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olacağı bildirilmişti. Belirlenen tarih tamamlanırken rapor geçerlilik süresini uzatma uygulamasının devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Peki İlaç raporları uzatıldı mı, geçerlilik süresi ne zaman sona erecek? İşte ilaç raporları kullanım süresi hakkında ayrıntılar…