Pert araç alım satım yapanları üzecek gelişme! Yeni düzenleme ile çıtır hasarlı tabiri ortadan kalkıyor

Pert Araç Alım Satımını Etkileyecek Yeni Düzenleme

Geçtiğimiz hafta, sigortada pert araçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Kamuoyuna yansımalarına dikkat ettim; kimileri buna, ‘trafik sigortasında önemli düzenleme’, kimileri de ‘araç sigortalarında yeni dönem’ dedi. Okuyuculardan da, ‘trafik sigortasında neler değişti, biz bir şey anlamadık’ diye sorular gelmeye başladı. Aslında yeni düzenleme kısmen trafik sigortasını ilgilendirse de asıl kaskolu araçları kapsıyor. Peki, yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek? Anlatayım ama önce mevcut uygulamaya kısaca değineyim.

Kaskolu araçlar, trafik kazasında hasarlandığında hasar durumuna göre sigorta şirketi, aracı perte çıkartabiliyor. Veya sigortalı, kaza sonrasında, ‘ben bir daha bu araca binmem, perte çıkarın, bana da paramı verin’ diyebiliyor; sigorta şirketi de bu talebi olumlu karşılıyor. Araçlardaki hasar tespit işlemlerini de genelde eksperler yapıyor, aracın perte çıkarılıp çıkarılmayacağına eksperler karar veriyor. Ancak, tüm bu işlemlerin tamamı eksperler üzerinden yürümüyor; sigorta şirketi ile sigortalı da aralarında anlaşıyor.

Pert Araç Nasıl Satılıyor?

Peki, bu pert araçlar ne oluyor? Genelde sigorta şirketlerinin anlaştığı ihale platformları üzerinden pert araç alım satımı gerçekleşiyor. Burada da iki türlü yöntem uygulanıyor. Örneğin, aracın piyasa değeri, hasar bedelinin üzerindeyse sigorta şirketi hasar bedelini ödeyerek aracı satıyor ve sigortalıya kalan miktarı ödüyor. Diğer bir yöntemde, hasar bedeli ile piyasa değeri sigorta şirketi tarafından tamamıyla karşılanıyor ve araç daha sonra ihale platformu üzerinden satılıyor.

Hasarlı Araçlar Artık Onarılacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı yeni düzenleme ile hasar gören araçların onarım süreci değişiyor. Eğer aracın onarım masrafı, piyasa değerini aşarsa ve onarılamayacak durumdaysa, sigorta şirketi aracı tam hasarlı olarak değerlendiriyor. Aynı şekilde, onarım masrafı aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ağır hasarlı ilan ediliyor.

Perte Çıkarmak Zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, tam ve ağır hasarların tespiti eksperler tarafından yapılacak. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan anlaşmalar sona eriyor. Ayrıca, tam hasarlı araçta hurda tescil belgesi ve ağır hasarlı araçta trafikten çekilme belgesi teslim edilmeden ödemeler yapılmayacak.

Yeni düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve hurda araç konusunda düzenlemeler getirecek. Bu durum, sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında bir müşteri memnuniyeti sorunu yaratabilir. Hurda araç işi yapanlar muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecekler.

Related Posts

YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı? YKS sınav giriş yerleri ne zaman yayınlanacak?

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Milyonlarca üniversite adayı, ÖSYM tarafından düzenlenecek TYT, AYT ve YDT oturumlarının tarihlerini ve sınav giriş yerlerini merakla bekliyor. Peki, YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı? YKS sınav giriş yerleri ne zaman yayınlanacak?

Resmi tatilde öğretmenlerin çalıştırılma iddiası

Özel Sektör Öğretmen Sendikası, iddiaya göre resmi tatilde rızası alınmadan öğretmenleri göreve çağıran ve gelmedikleri takdirde ücretlerini kesmekle tehdit eden Ümitköy ODTÜLÜLER Kurs Merkezi Patronu Ergün Pusat’ı protesto etti.

Yapay zekayı kullanarak İzmir’i çocuk gözüyle anlattılar

İzmir’de Eğitim Bilişim Ağı (EBA) İçerik Geliştirme Ekibi Robokod ‘Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi’ projesi kapsamında Buca 30 Ağustos Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencileri, İzmir ile ilgili hikayeler yazıp yapay zeka araçlarını kullanarak içeriklerini dijital formata dönüştürdü. ‘İzmir’in Hikayeleri’ başlığı altında bir e-kitapta toplanan hikayelerin, çocukların hayal gücüyle kaleme alındığını söyleyen proje koordinatörü Gürnüş Öztürk, “Çocuk gözüyle İzmir’i yazdılar. Türkiye’nin, belki dünyanın herhangi bir yerinden İzmir’i diğer çocuklar, çocuk gözüyle okuyabilecek” dedi.

MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

Bazı imam hatip liselerinin bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci almasına tepki gösteren Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, “İmam Hatiplere daha fazla öğrenci çekme gibi bir algı yaratma çabası içerisindeler” dedi.

2025 TUS kontenjanları ne zaman açıklanacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-TUS 1. Dönem) sonuçlarının ardından kontenjanlar ve tercihler gündeme geldi. Açıklanan kontenjanlara göre puanları kapsamında tercih yapacak adaylar, ÖSYM’den gelecek son bilgilere odaklandı. Peki, TUS kontenjanları ne zaman açıklanacak? TUS tercihleri ne zaman?

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir