TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

2024 Yılında Türkiye’de Yoksulluk Oranı %21,2 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Aile 2024” bültenine göre, Türkiye genelinde aile ve hane durumuna ilişkin verilere ulaşıldı. Bülten, yoksulluk oranlarına da ışık tuttu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı baz alınarak belirlenen sınıra göre, 2024 yılında yoksulluk oranı %21,2 olarak hesaplandı.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise, 2022’de yoksulluk oranı %14,4 seviyesindeydi.

Genel olarak belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli olarak yoksul kabul ediliyor.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayanların Durumu

Hanehalkı tipine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının %11,7’si, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının %20,9’u, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının %26,9’u ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise %15,3’ü yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürdü.

En Fazla ve En Az Hane Halkı Sayısına Sahip İller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de ortalama hane halkı büyüklüğü 4 iken, 2024’te bu sayı 3,11’e geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2024’te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman takip etti.

En düşük ortalama hane halkı büyüklüğüne sahip iller ise sırasıyla 2,53 kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak belirlendi. Bu illeri, sırasıyla 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir izledi.

ADNKS verilerine göre, 2016’da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranı 2024’te %20’ye yükseldi.

Kiracı ve Ev Sahibi Oranları

Aynı yıla ait konut mülkiyet durumları incelendiğinde, Türkiye genelinde fertlerin %56,1’inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, %28’inin ise kiracı olduğu tespit edildi. Lojmanda yaşayanların oranı %0,9 iken, kira ödemeyenlerin oranı %15 olarak kaydedildi.

Evlerdeki Yaşam Koşulları

Fertlerin %30,2’si 2024’te izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunlarıyla karşılaşırken, %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla mücadele etti. Ayrıca %21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Related Posts

Son dakika | ABD enflasyonu açıklandı

Küresel piyasaların odaklandığı ABD’nin Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. ABD enflasyonu, Donald Trump’ın küresel tarifelerini uyguladığı ay olan Nisan ayında yüzde 2,3’e düştü. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık …

Bakan Kurum’dan belediyelere müsilaj uyarısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2. Uludağ Çevre Forumu’nda konuştu.

Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 azaldı

ABD ve Çin arasında son dönemde karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi nedeniyle Çin’den ABD’ye ticari gemi trafiği nisanda yüzde 27 düşüş gösterdi.

Otomotiv devi fabrikalarını bir bir kapatmaya başladı, işten çıkarmalar sürüyor

Otomotiv devi Nissan’da tehlike çanları çalmaya başladı. Ekonomik sıkıntı içinde olan ve Honda’nın birleşmekten vazgeçtiği Nissan bazı fabrikalarında faaliyetlerini durduracak.

Yandaşın tatlı hayatı: Geliri milyarlar, vergisi sıfır!

İktidarın vergi adaletinden anladığı şu: Bakkala, lokantaya, berbere filan denetim var ama kamudan her yıl milyarlarca lira garanti gelir aktarılan büyük müteahhitlere yok. Otoyol, köprü, havalimanı, hızlı tren hatlarını yap-işlet-devret modeliyle …

Düğün ve doğum çekimlerine standart geldi: MYK yeterliliği onayladı

Düğün ve doğum çekimlerine standart geldi: MYK yeterliliği onayladı