Mantının memleketi Kayseri’de yeni şefler Mutfak Sanatları Merkezinde yetişecek

Pastırma ve sucuğun yanı sıra bir kaşığa 40 tane sığan mantısıyla, yağlamasıyla meşhur Kayseri’de yetenekli aşçılar, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan Mutfak Sanatları Merkezi’nde yetişecek.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’nde gastronomi alanında yer alan Kayseri’deki Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde yaklaşık 2 bin metrekarelik alana Mutfak Sanatları Merkezi kuruldu.

Yağlama, Kayseri mantısı, yağ mantısı, tepsi mantısı ve Çerkez mantısı, pastırmalı paçanga böreği, nevzine tatlısı ile katmer gibi çok sayıda yöresel lezzet merkezde yapılarak beğeniye sunuluyor.

Mantının yapılışını merak edenler, hamur işleme atölyesinde kadın ustalar tarafından yapılan mantı çeşitlerini izleme imkanı buluyor.

Merkezdeki yemeklerde kullanılan etler, et işleme bölümünde sergileniyor, ayrıca merkezin üst katında meraklılarına aşçılık ve pastacılıkla ilgili eğitimler veriliyor. Her hafta sonu verilen eğitimlere katılanlar, atölyelerde yemeklerin püf noktalarını da öğreniyor.

Kentin coğrafi işaretli ürünleri ile kadın kooperatiflerince üretilen yöresel lezzetler de alanda sergileniyor.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesince hazırlanan proje kapsamında Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Kayseri Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü tercih edecek öğrencilere 2025-2026 akademik yılında aşçılık eğitimi verilecek. Merkez, yeni şeflerin yetişmesine katkı sağlayacak.

Bu bölümleri tercih edecek ilk 5 bine giren öğrencilere burs, istihdam ve yabancı dil eğitimi desteği de sunulacak.

“4 aylık eğitimler vereceğiz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AA muhabirine, kentin gastronomi alanında öncü olması için Mutfak Sanatları Merkezi’ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Kayseri mutfağının 200’ün üzerinde lezzete sahip olduğunu belirten Büyükkılıç, merkezde rezervasyonla yer bulunabildiğini kaydetti.

Nezih bir ortamda kentin lezzetlerini sunduklarını anlatan Büyükkılıç, “İnsanlar yediklerini görebiliyor, hangi koşullarda yapıldığını görüyor. Yöresel lezzetlerimizi tadıyorlar, mesela nevzine tatlımız çok ilgi görüyor.” dedi.

Mutfak Sanatları Merkezi’nin aşçıların yetişmesinde rol oynayacağını aktaran Büyükkılıç, “4 aylık eğitimler vereceğiz. Erciyes Üniversitesi bünyesinde gastronomi bölümü açıldı, protokol imzaladık, burada eğitim verecekler. YÖK ile görüştük, ilk 5 bine girip gastronomi bölümünü tercih edenlere burs vereceğiz. Burada güzel bir uyum ortaya çıktı.” diye konuştu.

Hasan Nuri Kuş ise merkeze ilk kez geldiğini, hem ortamı hem de yemekleri çok beğendiğini dile getirdi.

Burak Bal da kentin yöresel tatlısı nevzineyi tattıklarını, çok beğendiklerini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Related Posts

İmamoğlu: Tehlike çok büyük, sistem çöktü

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, “Güvenlikten istihbarata, tapudan nüfusa, üniversitelerden milli eğitime güvenilir devlet algısı çöktü. Tehlike çok büyük. Ülkemize ve devletimize sahip çıkmak zorundayız.” dedi.

Tatlısu’da Çilek ve Böğürtlen Festivali Coşkusu

Erzincan’ın Tatlısu köyünde düzenlenen festivalde yöresel ürünler tanıtıldı, eğlenceler yapıldı.

Devlet Bahçeli ve Hikmet Çetin, Halil Şıvgın’ın cenazesinde yan yana

Eski Sağlık Bakanı ve 3 dönem Ankara Milletvekili Halil Şıvgın, 75 yaşında hayatını kaybetti. TBMM’de düzenlenen törene siyaset dünyasından birçok isim katılırken Şıvgın’ı son yolculuğuna MHP lideri Devlet Bahçeli ve eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin yan yana gönderdi.

Bıçaklı kavgada kan aktı; 2 kardeşten 1’i öldü

Erzurum’da iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada iki kardeşten Ahmet Y. (24) hayatını kaybederken, ağabeyi Emrah Y. (34) ile kavgaya müdahale eden bir bekçi yaralandı.

ABD – Çin gümrük vergisi anlaşması, bitmesine saatler kala 90 gün daha uzatıldı

ABD – Çin gümrük vergisi anlaşması, bitmesine saatler kala 90 gün daha uzatıldı

Hayvancılıkta şap krizi: Üreticiler destek istiyor

Türkiye genelinde etkili olan şap hastalığında kritik dönem geride kaldı. Hastalığın özellikle Kars ve Ardahan’da hayvan ölümleriyle büyük zararlara yol açtığını belirten sektör temsilcileri, üreticilerin borçlarının ertelenmesi ve uygun kredi desteği verilmesini istiyor.