Çayırhan Maden Ocağı’nda eylem 3. gününde: Bu kadar emek, bu kadar işçi bir kalemde silinip atılabilecek hale gelmesin!

Posted by

500 İşçi, Çayırhan Termik Santrali’nde Varlık Satışına Karşı Eylemde

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde varlık satışına karşı yaklaşık 500 işçinin yeraltına inerek 20 Kasım’da başlattığı eylem üçüncü gününe girdi. Maden baca ağzı olarak adlandırılan bölgede kurulan çadırlarda ise işçiler hem yağan yağmurun etkisinden hem de gece soğuğundan korunmaya çalışıyor.

Maden sahasında konuşan işçiler eylemin 3. gününde taleplerini yinelerken, Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışını istemeyen 9 yıllık maden işçisi olan Kaan Öztürk, “Gerçekten burada canla baş verip mücadele etmeye devam ediyoruz. Herkesten Allah razı olsun. Herkes burada eşini, çocuğunu evde bırakıp bazı değerleri kazanmak için buraya geldi. Bu zorlu süreçte gerçekten hepimiz yağmur yağış demeden şu soğuklarda mücadelemize devam etmek istiyoruz. Olay bizim için kötü yerlere gidiyor görünebilir ama biz mücadeleyi bırakmak istemiyoruz. Herkes evine ekmek, çocuklarına kıyafet götürmek istiyor. Ben değerli büyüklerime buradan seslenmek istiyorum bu kadar insan yarı yolda bırakılmasın. Ne yapılması gerekiyorsa o yapılsın. Evlerden çıkartılacağız 4 ay süre veriliyor. Bu kadar insan bu kadar emek bu kadar işçi bir kalemde silinip atılabilecek hale gelmesin. Kış günü geldi zorlu şartlar herkes bunu göz önüne almasını istiyorum. Herkes birlik beraberlik içinde birbirine sahip çıkıyor. Bizi yalnız bırakmadıkları için herkese teşekkür ediyorum. Devlet büyüklerim aslında bu varlık satışının gerçekten olmaması gerektiğini düşünmeleri gerekiyor. Biz madenciler Türkiye’nin bazı yerlerinde yeri geldi depremde yeri geldi başka yerlerde birlikle her yere gittik. Bu memleket hepimizin memleketi sahip çıkmamız gerekiyor. Burası bir ekmek olacağı büyük bir enerji kapasitesi olan yer özelleştirilmemesi gerekiyor, devlet tarafından denetlenip desteklenmesi gereken bir ocağımız var. Sahip çıkılmalı.” ifadelerini kullandı.

Özelleştirmeye karşı olduklarını belirten 9 yıllık maden işçisi Enes Kağan Kaya ise, “Üçüncü güne girdik ‘varlık satışına hayır’ diyorum, ‘özelleştirmeye hayır’ diyorum. Biz burada maden ocağı işletiyoruz bu hepimizin madeni. Milletin komple geleceğimiz. Geleceğimizin devletimizde kalmasını istiyoruz. Buradan kar yaptığımızı düşünüyoruz zarar etmediğimizi düşünüyoruz. O yüzden varlık satışına hayır diyorum. Bunun için de mücadelemize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Çeşitli taleplerle destek bekleyen madenci İlkay Camcı, bölge halkının eyleme katılmasını isteyerek, “Devletimizi yöneten büyüklerimizden buralara dokunmamalarını istiyoruz. Biz 3 yıldır emin olun bu şirket KİAŞ altında huzurlu çalışıyoruz. İş güvenliği ve diğer yönlerden hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şimdi gelecek özelleştirmede hep bir endişe mutlaka duyacağız. Bölge halkının buraya gelmesini istiyorum ne kadar çok kalabalık olursak devletimizin büyükleri bizi duyacak.” dedi.

Varlık satışına karşı çıkan 10 yıllık madenci Murat Gençel, özelleştirme sürecinde mağduriyet yaşanmasını istemediğini belirterek, “Biz sahipsiz kalmak istemiyoruz. Özelleştirmede hep sıkıntılar yaşanıyor. Özelleşen şirketler var görüyoruz arkadaşlarımızın canları da yanıyor mağdur olan arkadaşlarımız da var. Aynı şeylerin bizim başımıza gelmesini istemiyoruz. Mağdur kalmak istemiyoruz. Onlar gibi.” ifadelerini kullandı.

Madenci Ramazan Akan, madenin varlık satışını eleştirerek, “Ne diyebiliriz ki insanın kendi ayağına sıkması gibi bir şey. Bir devletin milletine yapabileceği en büyük zulümlerden bir tanesi diyebilirim. İşte öyle bir olay bu. Nallıhan, Çayırhan, Beypazarı benim çocukluğundan beri burada ekmek yiyen insanlar. Burada bozkırın ortasında bir geçim mücadelesi yapılıyor. Fakat bunu göremiyorlar mı, görmek mi istemiyorlar anlamıyorum. Böyle bir durumun ortasındayız. Araştırılıp bakılsın devletin dönemdeki iş kazası sayısıyla bir de özel şirketin sayısına bir bakılsa arada uçurumlar var. Şimdi burada üretim var herkes amirlerin memnun, biz de memnunuz.” şeklinde konuştu.

Varlık satışına karşı çıkan madenci Cengiz Aksoy, “Varlık satışını, özelleştirilmesinin karşısındayız onu istemiyoruz. Biz kendimizi garantiye almak için KİAŞ’ta veya devlet bünyesinde kalmak istiyoruz. İşçi mağdur olmasın diye. Lojmanlardan çıkılacak diyorlar özelleştiği zaman, işçinin hakkının yenmemesini istiyoruz.” dedi.

‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’ Yazarı Filiz Gazi’den Tarikatlarda Kadınlara Yönelik Hayatları Anlatan Söyleşi


Günün Öne Çıkan Haberleri…

TIKLAYIN | Araştırma: Cumhur ittifakı seçmeni “Güçlü lider çıkarsa oy veririm” diyor

TIKLAYIN| Gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN | Uludağ’daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı

TIKLAYIN – Tolga Şardan | Dorukhan Büyükışık cinayetinde polislere yargı yolu

TIKLAYIN | Meşhur börekçinin ismini kullanıyorlardı; böreklerinde kıyma yerine sakatat çıktı!

TIKLAYIN – Icardi’yle aşk yaşadığı iddia edilen Selin Ciğerci sessizliğini bozdu

TIKLAYIN | Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte 1860 kişi gitmiş!

TIKLAYIN | 10 soruda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir