Emekli Maaşına 3 Yeni Formül! Zam Hesabı Değişti, 10.000 TL’yi Geçecek

Milyonlarca emeklinin beklediği zam oranları haziran ayı enflasyon rakamlarıyla kesinleşti. Temmuz 2024’te SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73 zam yapılacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşme kaynaklı yüzde 19,31 zam alacak. Ancak, kök maaşı 8.020 TL’nin altında olan 3 milyonu aşkın emeklinin maaşı değişmeyecek. 10.000 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için düzenleme yapılması bekleniyor.

ÜÇ YENİ FORMÜL GÜNDEMDE

Sabah’ta yer alan habere göre, hükümetin üç ayrı formül üzerinde çalıştığı belirtiliyor. İlk formül, refah payı verilmesi. Enflasyon oranına ek olarak, emeklilere ek zam yapılması planlanıyor. İkinci formül, zamların eşitlenmesi. Ocak ayında uygulanan bu yöntemle, tüm kesimlerin zam oranları aynı seviyeye çekilebilir. Üçüncü formül ise taban maaşın artırılması. 10.000 TL olan en düşük emekli maaşının 12-14 bin TL’ye çıkarılması gündemde.

YASAL DÜZENLEME GEREKECEK

Bu ek ödemelerin yapılabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Karar verildikten sonra yasa teklifi olarak TBMM’ye sevk edilecek. Resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Emekliler maaşlarını peşin aldıkları için temmuz ayında zamlı maaşlarını alacak. Ek ödemeler karar verildikten sonra maaşlara eklenecek.

MEMUR EMEKLİLERİ VE SSK EMEKLİLERİNE FARKLI UYGULAMA

Memur emeklileri maaşlarını ayın 1’inden itibaren alıyor. Zamlı maaşlar henüz hesaplarına yatmadı. Farklar daha sonra ödenecek. SSK emeklileri ise 17’sinden sonra maaş alıyor. Bağ-Kur emeklilerinin maaş günleri ise 25’inden sonra başlıyor. Memurlar her ayın 15’inde maaş alıyor.

Emekli maaşlarında temmuz ayında yapılacak düzenlemeler büyük önem taşıyor. Üç yeni formül üzerinde çalışmalar sürüyor.Bu gelişmeler milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor. Hükümetin alacağı kararlar merakla bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir