Hurda Kağıt Sorunu Yayıncılık Sektörünü Zorluyor
Zor koşullarda faaliyet gösteren yayıncılık sektöründe hurda kağıt sorunu, içinden çıkılmaz bir hal almış durumda. Ayakta kalmaya çalışan yayınevleri ve gazeteler, hurda kağıt alan fabrikaların sınırlı olduğunu ve bu fabrikaların kapasitelerini düşürdüğünü dile getiriyor.
Aynı zamanda geri dönüşüm malzemesi olarak gazete kağıdı kullanan firmaların artık bunları ithal ettiği bilgisi de var. Bu durumun yayıncılık sektöründeki hurda kağıt sorununu daha da derinleştirmesi bekleniyor. Problemler çözüm beklerken, Türkiye’nin geri dönüşümlük kağıt ithalatı ise yükselişte.
Türkiye’nin 2023’te 1.1 milyon ton hurda kağıt ithal etmesinin ardından bu rakamın 2024’te 1.5 milyon tona yükseldiği görüldü. 2025’in ilk beş ayında ise söz konusu rakamın 777.9 bin tona ulaştığı belirtiliyor.
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Müdürü Osman Kaytan, geri dönüşümlük kağıt ithalatının sektördeki kapasite artışından kaynaklandığını ifade ediyor.
Reçeteyi Değiştiren Durum
Yayıncılık sektöründeki hurda kağıt sorunu hakkında konuşan Kaytan, “Yayıncıların kullandığı kağıtları alan çok az fabrika bulunmakta. Bu fabrikaların kapasitesi de oldukça sınırlı. Bir fabrika ekonomik nedenlerle kapasitesini azalttı. Daha önce gazete kağıtlarını kullanan bir fabrika ise üretim reçetesini değiştirerek sektördeki sorunlara neden olabilir” şeklinde konuştu.
Yayınevleri Acilen Çözüm Bekliyor
Yayın sektörü, Türkiye’nin kağıt fabrikası SEKA’nın satılmasının ardından dövizle kağıt temin etmek zorunda kaldı. Yüksek maliyetlerin yaşandığı hurda kağıt konusunda sektör sorunlar yaşarken, gazete, dergi ve yayın evleri depolarının kağıtla dolu olduğunu belirterek çözüm bekliyor.