Okyanus Antarktika’yı nasıl eritiyor? 2100 yılına kadar…

Antarktika’nın Erime Süreci Nasıl İnceleniyor?

Son araştırmalar, Antarktika’nın buz-okyanus sınır tabakası hakkında yeni bulgular sunuyor ve buz tabakasının deniz seviyesine etkisini araştırıyor.

Antarktika’nın buz tabakası, 2 kilometre kalınlığa ve Avustralya’nın iki katı büyüklüğünde bir alana sahip. Bu devasa buz kütlesi, deniz seviyesini 58 metre yükseltebilir.

Ancak, buz tabakasının deniz seviyesine etkisi belirsiz; 2100 yılına kadar deniz seviyesinde 44 cm’lik bir yükselişten 22 cm’lik bir düşüşe kadar çeşitli projeksiyonlar bulunuyor.

Güney Okyanusu’na akan buzullar, devasa buz raflarının oluşmasına neden oluyor. Bu buz rafları, okyanus suyunun alttan eritme süreci olan temel erimeyle inceliyor ve geri çekiliyor.

Bu erime, sadece buz tabakasını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda dünya genelinde su dolaşımını sağlayan derin akıntıları da yavaşlatıyor.

Buz raflarının erimesi, okyanus akıntıları, sıcaklık, tuz oranı ve buzun şekli gibi çeşitli faktörlere bağlı. Kontrolü oldukça mikro ölçekli faktörlere dayanıyor.

Bu sınır tabakası, buz rafının altında milimetre ölçeğinde bir katman oluşturuyor ve bu nedenle zor ölçülebilir. Ancak, gelişen bilgisayar simülasyonları süreçleri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Otonom denizaltı robotları ve sondalar, buz raflarının altında benzersiz veriler sunuyor. Bu robotlar, erimenin farklı bölgelerde nasıl gerçekleştiğini açığa çıkarıyor.

Örneğin, Batı Antarktika’daki Dotson Buz Rafı’nın doğusunda sıcak ve sakin sularda teraslar oluşurken, batı bölgesinde soğuk ve hızlı akıntılara bağlı midye şeklinde oyuklar keşfedildi.

Araştırmacılar, erimenin okyanus sıcaklığına olduğu kadar buz eğimine ve akıntı hızına da bağlı olduğunu belirtiyor.

Dik eğimli buz yüzeyleri, erimenin hızını artırarak kendi kendini şekillendirme davranışını gösteriyor, bu da çöl kumullarının hareketine benzer.

Related Posts

Şempanzelerin tıpkı insanlar gibi modayı takip ettiği keşfedildi

Şempanzelerin kulaklarına ot takarak “moda” benzeri davranışlar sergilediği ve bitkilerle açık yaralarını tedavi ettiği gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu, insanlara özgü olduğu sanılan kültür ve sağlık bilgisinin primatlarda da bulunduğunu gösteriyor.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Arkham Knight DLC’si Batman hayranlarını çileden çıkartmaya devam ediyor

Rocksteady Studios’un imzasını taşıyan Batman: Arkham Knight, on yıl önce piyasaya sürülmesine rağmen hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Oyunun onuncu yıl dönümünü kutlamak amacıyla Rocksteady’nin X platformunda yaptığı paylaşım, hayranlar arasında uzun …

Apple’da iOS 26 heyecanı

Apple, 10 Haziran 2025’teki WWDC etkinliğinde yeni mobil işletim sistemi iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Ancak Bloomberg’e göre bu sürüm iOS 26 adıyla çıkacak. Şirket, artık sürümleri yıl bazında adlandırmayı planlıyor. Bu değişiklik yalnızca iOS …

Kurşun altına dönüştü! Büyük Hadron çarpıştırıcısı’nda nükleer mucize:

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesindeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bilim dünyasında çığır açan bir başarıya imza attı. Yüzyıllar boyunca simyacıların hayalini süsleyen kurşunu altına dönüştürme fikri, LHC’nin ALICE (A Large Ion …