Şempanzelerin zekâları, sosyal yapıları ve kültürel davranışları, insanlarla benzerlik gösteriyor. İki farklı bilimsel araştırma, şempanzelerin “moda trendi” benzeri sosyal davranışlar sergilediğini ve bitkileri tıbbi amaçlarla kullandığını ortaya koydu.
YAŞAM ŞEKİLLERİNDEKİ MODA: KULAKLARA OT TAKMA
Zambiya’daki Chimfunshi Yaban Hayatı Bakımevi’nde yaşayan sekiz şempanzenin kulaklarına ot ya da küçük dallar yerleştirdiği gözlemlendi. Bu davranışın herhangi bir pratik amacı olmamasına rağmen yaygın olduğu belirtildi. Durham Üniversitesi’nden Dr. Jake Brooker, bu davranışın moda ve kültürel trendlerin yayılmasını yansıttığını ifade etti.
Araştırmacılara göre, esaret altındaki şempanzelerde bu tür davranışların daha fazla görülmesinin sebebi, vahşi doğadaki ihtiyaçların olmaması. Bu durum, oyun oynama, denemeler yapma ve taklit etme fırsatı sağlıyor.
DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ: ŞEMPANZELERİN YAPTILARI
Uganda’daki Budongo Ormanı’nda gerçekleştirilen araştırmada, şempanzelerin yaralarını yapraklar ve tükürük ile tedavi ettiği belirlendi. Bu doğal yöntemler, yara bakımı tekniklerini kapsıyor ve tükürük ile bitkilerin iyileştirici gücüne işaret ediyor.
Araştırmacılar, Budongo Ormanı’ndaki şempanze topluluklarını dört ay boyunca inceledi. Sonso grubundaki bireylerin insanlar tarafından kurulan tuzaklar nedeniyle yaralandığı tespit edildi.
KÜLTÜR VE SAĞLIK BAĞLANTISI: ŞEMPANZELERİN BİLİNÇLİ DAVRANIŞLARI
Her iki araştırma da şempanzelerin içgüdüsel hareketlerle değil, sosyal öğrenme ve grup davranışlarıyla bilinçli ve sağlık bilgisine dayalı eylemler gerçekleştirebildiğini gösterdi. Bu davranışlar, insanlar ile şempanzeler arasındaki evrimsel benzerliği vurguluyor.