T. rex’in gizemli kökeni aydınlandı

Tyrannosaurus Rex’in Kökeni ve Göçleri Üzerine Yeni Bir Araştırma

Son yıllarda yapılan araştırmalar, T. rex’in atasal kökenlerinin Kuzey Amerika’da olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, T. rex’in Asya’da yaşamış olan yakın akrabaları Tarbosaurus ile daha fazla genetik benzerlik taşıdığını belirtiyor. Bu durum, uzun yıllar boyunca T. rex’in sadece Kuzey Amerika’ya özgü bir tür olduğu düşüncesini sorguluyor.

2024 yılında New Mexico’da keşfedilen Tyrannosaurus mcraeensis fosili, T. rex’ten yaklaşık 6 milyon yıl daha eski olarak tarihlendi. Bu durum, bazı bilim insanlarının Kuzey Amerika’daki büyük gövdeli tiranozorların kökeninin burada olabileceği yorumunu getirdi. Ancak Morrison’un ekibi, bu fosilin yaş tahminlerinin ve sonuçlarının yeterli veri ve teknolojiye dayanmadığını düşünüyor.

Yapılan yeni çalışmada, fosil kayıtlarındaki boşluklar, dinozor evrim ağacı ve dönemin iklim ve coğrafya verileri modellenerek türlerin kıtalar arası hareketi incelendi. Bu modellemeler, T. rex’in soyu olan tiranozoridlerin Asya’dan Kuzey Amerika’ya geç Kretase döneminde göç ettiğini ve burada, Laramidia adı verilen kara parçasında Tyrannosaurus cinsinin ortaya çıktığını gösteriyor.

Bununla birlikte, araştırma sadece tiranozorlarla sınırlı değil. Megaraptorların da yaklaşık 120 milyon yıl önce Asya’da ortaya çıktığı ve daha sonra Avrupa ve güney süper kıta olan Gondwana’ya yayıldığı belirtiliyor. Henüz Avrupa veya Afrika’da bu türe ait fosillere rastlanmamış olmasına rağmen, bu göçün izlerinin diğer bölgelerde bulunduğu görülüyor.

Dönemin iklimsel değişimleri, evrimde önemli bir rol oynamış olabilir. Yaklaşık 92 milyon yıl önce iklimin soğumasıyla birlikte hem tiranozoridler hem de megaraptorlar büyük boyutlara ulaşmış olabilir. Ancak araştırmacılar, bu büyümenin doğrudan iklimle bağlantılı olmadığını düşünüyor.

Paleontolog Charlie Scherer’e göre, “Bu türler, 90 milyon yıl önce yok olan devasa carcharodontosaurid yırtıcıların ekolojik boşluğunu doldurmak için bu kadar büyüdü.” Bu durum, tiranozorların evrimsel süreç içinde zirve yırtıcılar olarak kendilerine yer bulmalarını sağlamış olabilir.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.