Teknoloji, bilgiyi hafızada tutma becerisine ihtiyacı azaltıyor!

Teknolojinin Bilgiye Erişimi ve Hafıza Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, yapay zekâ ve dijital teknolojiler sayesinde bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Ancak, bu durum hafıza ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyebilir.

Bilgiye Erişim Kolaylığı Hafızayı Zayıflatabilir

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bilgiye kolay erişimin dikkati, öğrenmeyi ve kalıcı bilgi edinmeyi zayıflatabileceğini belirtiyor. “Eğer bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlama ihtimalimiz azalıyor.” diyen Taşkın, “Google etkisi” ve “dijital amnezi” gibi kavramlarla bu durumu açıklıyor. Bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmenin de önemli olduğunu vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafıza üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Teknolojinin Doğru Kullanımı Önemli

Uzman Psikolog Taşkın, yapay zekâ ve teknolojinin hafızaya faydalarının olduğunu ancak aynı zamanda yeni bilgiye olan bağımlılığı artırarak hafızada tutma becerisinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, bilgiye erişirken dikkatli olmak ve bilgiyi sorgulamak gerektiğini ifade ediyor.

Kolay Erişilen Bilgiye Dikkat!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgiye kolay erişim ile oluşan “Google etkisi”nin insanların hafıza süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bu durumun günlük yaşamda birçok avantaj sağladığını ancak derinlemesine öğrenme ve kalıcı bilgi edinme açısından dezavantajlar içerdiğini belirtiyor.

Dikkat, Öğrenme ve Hatırlama Süreçlerinde Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, dikkat ve hafıza arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, bilgiyi öğrenme ve hatırlamanın temelinde dikkatin önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bilgiyi anlamlandırmak ve öğrenme sürecinde dikkati odaklamak oldukça hayati bir öneme sahip.

Bilgiyi Doğru Kullanmak Önemli!

Uzman Psikolog Taşkın, bilgi çağında bilgiye erişmenin kolaylaştığını ancak bu bilgiyi doğru bir şekilde kullanmanın da önemli olduğunu belirtiyor. Eleştirel düşünme becerilerinin ve etik değerlerin bilgiyi anlamlı ve değerli kılacağını vurguluyor.

Her şeyden önce, bilgiye sahip olmanın yanı sıra, onu nasıl kullanacağımızı da bilmemiz gerektiğini vurgulayan Taşkın, bilgiyi toplum yararına kullanarak daha bilinçli ve sorumlu bireyler olabileceğimizi ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kemik sağlığında sessiz üçlü: Kalsiyum, D Vitamini, K2

Süt içmek yetmez. Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitamini birlikte çalışmadan kemikler güçlenemez. Eksik ya da fazla dozlar ters etki yaratabilir. Yalnızca kalsiyum alıp D vitamini eksik bırakılırsa, kemik yerine damarlara kireç oturur. K2 vitamini olmadan bu kireçlenme hızlanabilir.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor! Hamilelikte en önemli sorunlardan biri: Obezite

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite, son yıllarda küresel boyutta bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, obezite sorunu yaşayan anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Glütensiz ürünleri yerken bir kez daha düşünün!

Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, glütensiz besinlerin bilinçsizce tüketilmesinin kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Özellikle işlenmiş glütensiz ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.