Yer: Tekirdağ! Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Mahkemeden dikkat çeken tahliye kararı

Ev Sahibinden Kiracısına Tahliye Davası

Mülk sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar kamuoyunun gündemine düşmeye devam ediyor. Tekirdağ’da bir kişi 2022 yılında 1300 TL bedelle evini kiraladı. Bu sırada kiracısından 1 yıl sonrası için bir tahliye taahhütnamesi aldı.

Gerçek Evlilik Cüzdanı Fotokopisinde Ortaya Çıktı

1 yılın sonunda kiracı evden çıkmayınca ev sahibi tahliye davası açtı. Kiracı, eşinin rızası olmadan tahliye taahhüdü verdiğini gerekçe göstererek davaya itiraz etti. Normal şartlarda tahliye taahhüdü verilirken eşlerin rızası aranır. Ancak gerçek, dava dosyasında sunulan evlilik cüzdanı fotokopisinde ortaya çıktı. Mahkeme ilgili uyuşmazlığa ilişkin dikkat çeken bir karar verdi.

Ev Sahibi 2022’de 1300 TL’ye Evin Kiralandı

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan olayı değerlendiren Avukat Gizem Gonce şu ifadeleri kullandı: “Bir ev sahibi 15.07.2022 tarihinde Tekirdağ’da aylık 1300 TL bedelle evini kiraladı. Kiracı daireye yerleştikten sonra 02.08.2022 tarihinde kendi isteği ile tahliye taahhütnamesi imzaladı. Buna göre 15.07.2023 tarihinde daireyi boşaltmayı taahhüt etti.

Kiracı Evi Tahliye Etmedi

Kiracı, tahliye taahhütnamesindeki tarihte evi tahliye etmedi. Ev sahibi de Tekirdağ İcra Dairesi’nde tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi başlattı. İcra takibinde tahliye emri kiracıya gönderildi.

Kiracı Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etti

Kiracı, tahliye taahhütnamesine itiraz etti. İtiraz nedeniyle de ev sahibinin açtığı icra takibi durduruldu. Kiracı, eş muvafakati (eşinin rızası) olmadığı iddiasında bulunarak tahliye taahhütnamesine itiraz etti. Ev sahibi kiracının haksız yere tahliye taahhütnamesindeki imzaya itiraz ettiği için tahliye edilmesi talebiyle Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Kiracı, “Tahliye Taahhütnamesi ile Sözleşme Aynı Tarihte Düzenlendi” Dedi

Ev sahibi, kiracıya dava dilekçesini tebliğ etti. Buna karşın kiracı cevap dilekçesinde dava konusu taahhütnamenin kira sözleşmesi ile aynı tarihte düzenlenmiş olması, açıkça eş rızası bulundurulmuyor olması sebebiyle haksız ve yersiz olduğunu gerekçe göstererek açılan davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkemeden Dikkat Çeken Tahliye Kararı

Yargılama aşamasında kiracı, taraflar arasında düzenlenmiş kira sözleşmesi ve yazılı tahliye taahhüdü imzasının kendisine ait olduğunu beyan etti. Mahkeme kiracının tahliye taahhütnamesinde yer alan imzanın kiracıya ait olduğunun sabit olduğuna, kiracının tahliye taahhüdü için taahhüdün zorla alındığı, tarihin sonradan iradesi dışında doldurulduğu, kira sözleşmesi ile aynı tarihte boş olarak verildiğinde dair iddiasını ispata yarar aynı kuvvetle yasal delillerle ispat edemediği anlaşıldığından, ayrıca eşin rızasının bulunmaması sebebiyle muvafakat etmediği düşünüldüğünde geçersiz olacağına dair kiracının iddiası karşısında, kiracının tahliye taahhüdünden sonraki tarihte evlendiğinin, dosyaya sunulan evlilik cüzdanı fotokopisi ile birlikte sabit olduğundan taahhüdün tanzim tarihinde resmi olarak evli olmadığından dolayı eşin rızasının aranması hususunun gerekmediği gözetilerek davanın açılış tarihi itibarıyla ev sahibinin haklı olduğuna ve taşınmazın tahliyesine karar verdi.

Evli Çiftler Tahliye Taahhütnamesi Verirken Eş Rızası Aranır

Evli çiftler bir tahliye taahhütnamesi verdiklerinde mutlaka bu tahliye taahhütnamesinde eşin de rızası olması aranır. Konutun bir aile konutu olması şartıyla eşin de rızasının olması aranır.

Evlilik Cüzdanı Fotokopisinde Ortaya Çıktı

Bu davada kiracı, “Eşimin rızası yok, imzası yok. Bundan dolayı taahhütname geçersizdir, imza bana ait değildir. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi ile aynı gün dolduruldu” gibi beyanlarda bulundu.

Yargılama neticesinde imzanın kendisine ait olduğu ve evlenmesinin de tahliye taahhütnamesi verilmesinden sonra yapıldığı dosyaya sunulan evlilik cüzdanı fotokopisi ile ispat edildi. Mahkeme tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar verdi.

Related Posts

Hindistan yaptırımlara devam ediyor: Dünyanın en zengin 16’ncı isminden Türk markalarına boykot!

Hindistan’da Türkiye karşıtı hareket hızla yayılıyor. Dünyanın en zengin 16’ncı ismi Mukesh Ambani’nin sahip olduğu platformlar, Türk markalarına karşı boykot kararı aldı.

Avustralya Merkez Bankası, politika faiz oranını 2 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,85’e indirdi

Avustralya Merkez Bankası, politika faiz oranını 2 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,85’e indirdi

Kuruyemiş deviydi: Konkordato ilan etti

‘Köyden Halka Kuruyemiş’ sloganıyla kurulan 27 yıllık Yedikır Kuruyemiş konkordato talebinde bulundu

Kurban bayramı ikramiyesi 2025 ne zaman yatacak? Kimler alabilecek? SGK uzmanı açıkladı

Kurban Bayramı ikramiyesi için geri sayım başladı! Haziran ayında milyonlarca emeklinin hesaplarına yatırılacak ödemelerle ilgili merak edilen tüm sorular yanıt buldu. SGK uzmanı Emin Yılmaz, ödeme tarihlerini ve ikramiyeden kimlerin yararlanacağını detaylarıyla açıkladı. İşte 2025 Kurban Bayramı ikramiyesi rehberi…

Çin ile havacılıkta yeni dönem! 15 yıl sonra sefer hakkı artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkının 21 frekanstan 49’a çıkarıldığını bildirdi. Türk hava yolu şirketlerine Chengdu, Xi’an ve Urumçi şehirlerine uçuş başlatma hakkının da alındığını da belirten Bakan Uraloğlu, haftalık 14 frekans olan kargo hakkının da 28 frekansa çıkacağını belirtti.

Bakanlıktan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL para cezası

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’nun 15 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirdiği 357 sayılı toplantısında karara bağladığı 65 dosyadan 56’sı mevzuata aykırı bulundu ve bu dosyalar hakkında …